Cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i president del Consell Científic de la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC).
Tan de bo en els propers anys arribéssim al 100% de la supervivència infantil.
Amb l’Observatori d’Innovació Oncològica volem compartir coneixement entre els professionals per aportar valor al dia a dia.
La FOC té un doble objectiu: procurar incrementar les taxes de supervivència i millorar la qualitat de vida dels malalts i les seves famílies.
– És cert que va decidir ser metge als 5 anys?
És difícil dir-ho així… El cert és que vaig tenir molta sort en superar una poliomielitis a l’edat de cinc anys. A més, el meu pare era ATS. Crec que aquella vivència va deixar un pòsit en mi que va influir en el moment de primer, estudiar medicina i desprès fer-me pediatra.
– I per què va decidir optar per l’oncologia pediàtrica?
A la vida hi ha decisions que no controles al 100%, marcades, de vegades, per l’entorn en què et trobes en un moment determinat. Ja en els meus inicis em van fascinar les criatures i les seves famílies i també la qualitat humana impressionant dels meus mestres. Tot plegat va anar dibuixant el camí…
– Sempre vinculat a l’Hospital Vall d’Hebron?
Sí, sempre vinculat a la Vall d’Hebron. Vaig començar en aquest hospital l’any 1975 com a resident, i l’any 1977 ja estava en oncologia pediàtrica.
– Quin són els avenços que veurem en els propers anys en la lluita contra el càncer infantil?
M’agradaria pensar que seran de la mateixa importància que els que he viscut fins ara. Pensem que la supervivència infantil a finals dels anys 70 era del 40% i actualment és del 80%. L’avenç és espectacular. Tan de bo en els propers anys tinguéssim la mateixa progressió i arribéssim al 100%. Això serà difícil, però no per això ho hem de deixar d’intentar. Crec que la individualització del tractament ens pot ajudar.
– Com a president del Consell Científic de la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC) què creu que ha aportat aquesta fundació a la innovació oncològica?
La FOC és una fundació molt jove. Tot i així, durant la seva curta trajectòria, ha estat capaç d’aplegar la força de diferents professionals del sector. La fundació té un doble objectiu: procurar incrementar les taxes de supervivència i millorar la qualitat de vida dels malalts i les seves famílies. A més, ha dotat dos hospitals catalans de robots que preparen la quimioteràpia de forma automatitzada i actualment treballa en la creació d’un observatori d’innovació oncològica.
– Quin paper jugarà l’Observatori d’Innovació Oncològica?
La idea és establir un fòrum d’innovació que sorgeixi de diferents àmbits de l’oncologia. Volem compartir coneixement en la innovació oncològica per aportar valor al dia a dia. Emprenem el projecte amb molta il·lusió amb l’objectiu d’avançar en els nostres reptes: incrementar les taxes de supervivència i millorar la qualitat de vida. Veiem l’observatori com un lloc de trobada pel debat de les idees en innovació oncològica.