Albert Biete, oncòleg: “Hem de progressar cap a fàrmacs més personalitzats i menys tòxics”

 

Albert Biete és cap de Servei d’Oncologia Radioteràpia de l’Institut Clínic d’Hematologia i Oncologia i membre del Consell Científic de la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC).

Els hàbits poc saludables són els responsables de la tercera part dels càncers.

Em sento satisfet d’haver contribuït a la introducció del tractament conservador en el càncer de mama.

L’Observatori d’Innovació Oncològica ajudarà a la detecció, difusió i potenciació de projectes d’innovació en l’àmbit de l’oncologia.

Vostè es va especialitzar en càncer de mama, ginecològic, i també en el tractament amb radioteràpia. Cap a on es dirigeix la investigació oncològica general i, en particular, d’aquestes especialitats?

D’una banda, en progressar en tractaments locoregionals, com la cirurgia i la radioteràpia, més efectius i conservadors, i de l’altra, en què els fàrmacs siguin més dirigits a dianes específiques, més personalitzats i menys tòxics.

Quin consell donaria a una dona que pateix càncer de mama?

Que la supervivència actual a 5 anys gairebé ha doblat la que teníem fa 20 anys i per tant, l’esperança de curació o llarga supervivència és molt millor.

La prevenció esdevé, cada vegada més, una important eina de lluita contra el càncer. Com conscienciaria per aconseguir que homes i dones és fessin més controls regulars?

El primer que convindria és que tinguessin hàbits de vida saludables. El fumar, el sobrepès, la vida sedentària, l’excés de carn a la dieta, la sobreexposició al sol… són responsables de la tercera part dels càncers. A més, convé seguir els programes de cribratge ja establerts per la sanitat pública i també perfeccionar-los.

Quin és el descobriment oncològic que més l’ha impactat dels darrers temps?

Els oncogens i la epigenètica.

Quin ha estat el seu èxit professional del qual està més satisfet?

Haver contribuït ja fa força anys a la introducció del tractament conservador en el càncer de mama.

Què creu que ha aportat la Fundació Oncològica de Catalunya a la innovació oncològica?

És una fundació jove, però que, de moment, ja ha impulsat i finançat la preparació automatitzada de fàrmacs de quimioteràpia.

Quin paper jugarà l’Observatori d’Innovació Oncològica?

Un de fonamental, com és la detecció, la difusió i la potenciació de projectes d’innovació en l’àmbit de l’oncologia.